Akın, öğrencilerin sorularını yanıtladı

Bartın Üniversitesi Siyasal Analiz ve Politik Düşünce Kulübünce düzenlenen 'Mahalli İdareler' Konferansına katılan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.

Akın’dan “Bütünşehir” Yorumu
“Olursa da olmazsa da memleket bizim”

Bartın Üniversitesi Siyasal Analiz ve Politik Düşünce Kulübü’nce düzenlenen “Mahalli İdareler” Konferansına katılan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı. Bütünşehir yasasıyla ilgili de ilk kez konuşan Akın, bu konuda kimsenin bilgisi olmadığını ve henüz kesinleşmiş bir şey olmadığını ifade ederek “Olursa da memleket bizim, olmazsa da memleket bizim” dedi.
Bartın Üniversitesi Ağdacı Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Bartın Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sedat Yazıcı, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Başkanı Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu, Bartın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Bozan, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
AKYÜREK: “AMACIMIZ ‘APOLİTİK GENÇLER’ ALGISINI YIKMAK”
Bartın Üniversitesi Siyasal Analiz ve Politik Düşünce Kulübü Başkanı Burak Akyürek, yeni nesil üzerindeki “apolitik gençler” algısını yıkmayı amaçladıklarını belirterek “Kulübümüzü oluştururken sadece Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerine değil, bu alana ilgi duyan tüm öğrencilere, kendilerini geliştirmeleri ve siyaset bilimindeki önyargıları yıkarak jenerasyonumuz üzerindeki ‘apolitik gençler’ algısını yıkmayı amaçladık. Bu bağlamda; yerel yönetimleri, kitaplardan veya derslerden öğrendiğimiz kadarıyla değil, tecrübe ve birikimi ilk ağızdan dinlemek için, çalışmalarıyla halka kendini en yakın hissettiren kurum olan belediyemizin Başkanı Cemal Akın'ı davet ettik. Bu çalışmaları yaparken bizden yardımlarını esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun olmak üzere, Dekanımız Prof. Dr. Selman Karayılmazlar’a, Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Mahmut Bozan'a ve Kulüp Danışmanımız Araştırma Görevlisi Onur Comba'ya teşekkür ederiz. Yoğun programına rağmen, bizleri kırmayarak davetimize icabet eden, Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın'a şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
BOZAN: “KENDİLERİNE GÜVENİNİ GÖSTERİYOR”
Yüksek öğrenimin bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Bartın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mahmut Bozan, “Öğrencilerimizin organize olup konu belirleyip bununla ilgili bir konferans tertiplemesi kendilerinin güvenini gösteriyor. Bizim istediğimiz de bu yani biz eğitimi her ne kadar derslikte veriyor olsak da üniversite eğitimi sadece bundan ibaret değildir. Üniversite eğitimi bu sistemin içerisine giren öğrencilerin hayatının her dönemine girmek durumunda. Derslikte, kantinde, yemekhanede, konferanslarda, kulüplerde, sosyal faaliyetlerde birbirini tamamlayarak devam etmek zorunda. İşte o zaman entelektüel bir seviye kazanmak, bir üniversite mezunu olmak mümkün. Bu açıdan üniversite eğitimi bir ayrıcalıktır” şeklinde konuştu.
“SİYASETİ HERKES FARKLI ŞEKİLLERDE GÖREBİLİR”
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde geleceğin yönetici, denetici, idari yöneticilerinin yetiştiğine dikkat çeken Bozan, “Belediye Başkanı Cemal Akın, çeşitli zamanlarda üniversitemizdeki programlara katıldı. Ama bugün başka bir şapkayla, kimlikle karşınızda bulunuyor. Bartın Belediyesi’nin yöneticisi olarak karşınızda olacak ve öğrendiğiniz teorik bilgileri değerlendirme şeklinde alacaksınız. Bu da sizler için iyi bir fırsat olacak. Bizim bölümümüz bilindiği üzere yönetici, denetici, idari yönetici, yöneticilikte uzman yetiştiren bir bölümdür. Bunun eğitimini veren Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bir bölümüdür. Siyaseti herkes farklı şekillerde görebilir ama bu bizim ders konumuzdur. Biz siyaseti ders olarak değerlendiririz, ülke yönetimini cumhurbaşkanından, validen bir bakandan muhtara kadar nasıl yapıldığını teorik olarak öğretiriz. Ama her zaman teoriğin bir de uygulama boyutu vardır. Yani ‘bu işler nasıl yapılıyor, toplumun ihtiyaçlarına bir belediye başkanı nasıl cevap veriyor, kolay bir iş mi yoksa zor mu?’ şimdi bunları Belediye Başkanımızdan dinleyeceğiz” ifadelerinde bulundu.
AKIN’DAN BELEDİYECİLİK KONFERANSI
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da belediyecilik tarihi ve Bartın Belediyesi hakkında bilgiler vererek şunları söyledi:
“Mahalli idareler arasında belediyeler, İl Özel İdareleri ve muhtarlıklar yer alıyor. İlk belediyecilik anlayışı 1854 yılında İstanbul’da ortaya çıktı. İstanbul’un büyümesiyle alt yapı hizmetleri yerine getirilemez hale geldi ve şehr-i emanet kurulup başına da şehr-i emin getirildi. Sonrasında ise bu uygulama tüm Türkiye’ye yayıldı. Bartın’da da 1876 yılında bazı yerlerde belediyeler kuruldu. O günden bugüne Bartın 34 belediye başkanı gördü ve bende 44. Dönem belediye başkanıyım. Belediyeler 5393 Sayılı Belediye Kanunu ile yürütülüyor. Bunun içerisinde belediye başkanın, belediye meclis üyelerinin, belediye encümenin, komisyonların neler yapıp yapamayacağı, hangi görevleri icra edip edemeyeceği belirlenmiş durumda.
“BARTIN’LA İLGİLİ KARARLAR ALIYORUZ”
Bartın Belediyesi nüfus 50 bini geçmeden önce 15 belediye meclis üyesiyle yönetiliyordu. Şimdiyse Bartın Belediyesi 25 belediye meclisi üyesiyle yönetiliyor. 3 siyasi partiden arkadaşlarımız var. 14 arkadaşımız MHP’den, 6 arkadaşımız AK Parti’den ve 5 arkadaşımızda CHP’den olmak üzere biz Bartın’ın gelişimiyle, sıkıntılarıyla, imarlarıyla ilgili görüşmek üzere ayda 1 toplanıyoruz. Ayrıca Bartın Belediyesi Encümeni olarak ta haftada 1 toplantı gerçekleştiriliyor. 3 encümen üyesi ve 5 belediyemize ait çeşitli birimlerde görev yapan arkadaşlarımızdan üye var. Encümenin başkanlığını ise belediye başkanı yapıyor. 2 önemli komisyonumuz mevcut. Birisi plan ve bütçe komisyonu birisi imar komisyonu. Bu komisyonlarda 5 belediye meclis üyesinden oluşuyor. Alınan oy oranıyla orantılı olarak 3 MHP’li, 1 AK Partili ve 1 CHP’li olan komisyon üyesi arkadaşlarımızla birlikte Bartın’la ilgili kararlar alıyoruz.
“BARTIN’INDA 18 MAHALLE BULUNUYOR”
Aldığımız kararların yüzde 95’ni arkadaşlarımızın olumlu kararlarıyla alıyoruz. Herhangi bir komisyonda bir arkadaşımız o konuda sıkıntı olduğunu söylüyorsa asla o konuyla ilgili karar almıyoruz. Çünkü biz alınan kararların birlikte ve beraberce alınması gerektiğine inanıyoruz. Belediye Meclisinde çoğunluğumuz olsa dahi asla ‘Biz ne dersek o olur’ demiyoruz. Bunu denemekte fayda var. Aksi takdirde beraber hareket etmiyorsunuz demektir. Bartın Belediyesi 18 mahalleden oluşuyor. Yine ileride mahalle olabileceğine dair mücavir alan dediğimiz imarı bizim tarafımızdan yapılan 23 köyümüz var. Mesela bunlardan Ağdacı biz göreve gelmeden önce köydü ama biz burayı belediyemize dahil mahalle yaptık. Bunun dışında köy olan Şiremirçavuş ve Karaçay’ı da yine mahalle yaptık. Bu şekilde Bartın’ın 15 olan mahalle sayısını 18’e çıkardık.
“BELEDİYELER YARI ÖZERK BİR SİSTEMLE YÜRÜTÜLÜYOR”
Bu çalışma nüfus artışını beraberinde getiriyor, hizmet alanını genişletiyor ve şehirleşme kültürünü geliştiriyor. Bartın Belediyesi olarak biz belediyecilik anlayışının sadece yol, su ve kanalizasyon olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlayış 1854 yılında kurulmuş ama bundan sonraki süreçte belediyecilik demek insanların doğumundan ölümüne kadar, hatta öldükten sonra yapılacak defin işlemine kadar her şeyi kapsıyor. Siz insanların her şeyiyle kanunların elverdiği şekilde ilgilenmek durumundasınız. Bizler de bunu yapmaya çalışıyoruz. Şu da bilinmelidir ki belediye asla kendi kendini yöneten bir yer değildir.  Sayıştay her yıl 3 ay boyunca belediyede denetleme gerçekleştirir. İmar konusunda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolüne tabisiniz. Yani bir şekilde yarı özerk bir sistemle belediyeler yürütülüyor.
“OLMAZ DİYE BİR ŞEY YOK”
Belediyeler, İl Özel İdareleri ve muhtarlar seçimle gelen kişilerdir. Halkın gönlünde olmazsanız mahalli idarelerde bulunma şansınız yok. Halkın gönlünde olmak içinse ne kadar eğitim gereklidir ya da ne yapmak gerekir?  Doğrusunu söylemek gerekirse ben elektrik mühendisiyim belediye başkanlığı yapmak için herhangi bir yerde bir eğitim almadım. Ama 1974’lü yıllardan itibaren çok kitap okumaya başladım. Bilen insan gerçekten güçlü insan. Eğer bilirseniz başarırsınız. Mücadele ruhunuz varsa başarırsınız. Çocukluğunuzdan itibaren zoru başarırsanız ve mücadele ruhunuzu kaybetmezseniz olmayacak hiçbir şey yoktur. 8,5 yıldır milletimizin teveccühüyle belediye başkanlığı yapıyorum ve bu süre içerisinde asla olmazı tanımadım. Olmaz diye bir şey yok. İmkânları sonuna kadar kullanmak ve kanuni yollarla ne varsa buna ulaşmak için yapmak lazım.
“BELEDİYE BAŞKANINA 24 SAAT YETMİYOR”
Belediyecilik ağır bir iştir. Kanunlarda belediye başkanın mesai saatinin olmayacağını söyler. Belediye başkanı halkı için çok çalışıyorsa yeri gelir ona 24 saat yetmez. Bunu ilk önce çalışanlarınızla sonra o yerde yaşayanlarla yapıyorsunuz. İlk önce ihtiyaçları tespit ediyorsunuz. Tespitlerinizi yapmadığınız müddetçe halka kapılarınız kapalı olduğu müddetçe bunu asla yapma şansınız yok. Bizde belediye başkanlığımızda bunu yapmaya çalışıyoruz. Bu enerjiyi nasıl bulduğumu bende bilmiyorum. Bartın 1991 yılında il olduğunda bağlı olduğum siyasi partinin oyu Bartın’da yüzde 0,5’ti. Ancak aradan geçen süre içerisinde çalışarak, insanlar her zaman yanında ve hizmetinde olarak her siyasi düşünceden insanların bize katkı sağlamasıyla en sonraki belediye seçimlerinde yüzde 46 oy aldık.”
“BEN YANLIŞ YAPMAM”
Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Başkan Akın, AK Partili belediye başkanlarının istifası ile ilgili soru üzerine “Belediye başkanlarının istifası kendi parti içi meseleleri. Yanlış yaptığımı düşünüyorsam ben çekil desinler çekilirim. Ama ben yanlış yapmam. Bartın Belediyesi olarak benim iç denetçim var. Sayıştay müfettişinden daha fazla denetim yaptırıyorum. Kontrol ediyorum. Ben seçimle geldim. Bu makama da kolay gelmedim. Halk seçti, halk karar verir. Ancak varsa eğer bir yanlışım kendim çekilirim.” dedi.
“OLURSA DA OLMAZSA DA MEMLEKET BİZİM”
Bütünşehir Yasası ile ilgili görüşleri sorulduğunda ise Başkan Akın; “Bütün şehirle ilgili kimsenin bilgisi yok. Sadece Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın böyle bir çalışması olduğunu biliyoruz. ‘Olur mu, olmaz mı veya 2019’a yetişir mi?’ Bilemiyorum. Ancak bütün şehirlerin statüsüne baktığımızda belde belediyelerinin tamamı kapatılıyor. İl Özel İdaresi kapatılıyor. Merkez ilçeye bağlı köyler belediyeye bağlanıyor. Yol, su ve imar belediyeye bağlı oluyor. İl Özel İdaresi de elemanları ve bütçesiyle birlikte belediyeye devrediliyor. Birçok şey söyleniyor. Tekrar ifade edeyim. Kesinleşmiş bir şey yok. Kesinleşen bir şey olmadan da bu konuda konuşmak doğru değil. Olursa da memleket bizim, olmazsa da memleket bizim.” yanıtını verdi.


 

Bakmadan Geçme