Ak Parti YSK'ya başvurdu

YSK'ya başvuran Ak Parti, seçimin iptali veya oyların yeniden sayılmasını istedi, işte gerekçeler…

Bartın Belediye Başkanlığı seçimlerinde bir haftadır devam eden süreçte geçersiz oyların ve 5 sandığın yeniden sayılması ile 169 olan fark 148’e düşmüştü. Ak Parti Bartın Belediye Başkanlığı seçimlerinde oyların yeniden sayılması veya seçimin iptal edilmesi için gerekçeleri ile birlikte YSK’ya itiraz başvurusunu yaptı.
YSK’ya başvuru yaptıklarını açıklayan Yılmaz Tunç, “148 oy farkla sonuçlanan Bartın Belediye Başkanlığı Seçimine dair İtirazımızı YSK’ya sunduk, seçmen iradesinin sandığa yansımasına engel olan TAM KANUNSUZLUK halleri nedeniyle seçim iptali veya eksiklik ve hataların düzeltilmesi için tüm oyların yeniden sayılmasına karar verilmesi gerekir” dedi.
TUNÇ: YSK’YA İTİRAZIMIZI SUNDUK
AMACIMIZ BARTIN HALKININ İRADESİNİN KORUNMASINDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR.
-SADECE 148 OY FARKLA NETİCELENEN SEÇİMİN SONUCUNU ETKİLEYECEK İTİRAZ SEBEPLERİMİZ VAR.
-İTİRAZ DİLEKÇEMİZDE SOMUT DELİLLERİYLE ORTAYA KOYDUĞUMUZ NEDENLERDEN BAZILARI:
✔️35 Adet Sandıkta 150’den fazla seçmene sadece İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve Muhtarlık oy pusulası verilmiş, Bartın Belediye Başkanlığı Seçimine ait oy pusulası verilmemiş, bu husus, sandık sonuç tutanaklarında yazılan teslim edilen oy pusulası, iade edilen oy pusulası, oy kullanan seçmen sayısından açıkça tespit edilebilmektedir, seçimin 148 oy farkı ile sonuçlanması nedeniyle bu durum seçimin sonucunu etkileyen bir durumdur.
Örneğin; 1013 nolu sandıkta, sandık kuruluna 362 adet Belediye Başkanlığı oy pusulası teslim edilmiş, bunlardan 110 tanesi kullanılmayarak iade edilmiştir. Dolayısıyla 252 adet Belediye Başkanlığı oy pusulası seçmene verilerek kullanılmıştır. Ancak sandıkta 256 seçmen oy kullanmıştır. Islak imzalı sandık sonuç tutanağında Belediye Başkanlığının oyunun 4 adedinin zarftan çıkmadığı belirtilmeden geçersiz oy sayısı yazılmamıştır. Yani sandık kurulu tarafından dört adet seçmene sandıkta Belediye Başkanlığı oy pusulası verilmemiştir. Bu şekilde 35 sandık vardır.
 
✔️Bartın Merkez İlçe Seçim Kurulu sadece geçersiz oyları saymış, 1562 geçersiz oyda 75 oy geçerli hale gelmiş, bu oyların 41’inin AK Parti’nin oyu olduğu tespit edilmiştir.
 
✔️154 sandıktaki geçerli oyların tamamının sayılmasına yönelik itirazımız sadece 5 sandık İçin kabul edilmiş, 149 sandık İçin reddedilmiştir. Oysa ki aynı sebepler reddedilen sandıklar İçin de geçerlidir.
 
✔️154 adet ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarındaki eksiklikler, hatalar, paraf eksiklikleri, kullanılan oy sayısı, zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısı ile ilgili tutarsızlıklar tek tek tespit edilmiş, SEÇSİS sistemine sandık kurulu üyelerimizin parafı olmadan yapılan değişikliklerle oluşturulan kayıtlara itibar edilerek, ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarımız dikkate alınmamıştır. O halde bu tutanaklar siyasi parti temsilcilerine neden verilmektedir.
 
✔️Aynı sandık İçin İl Seçim Kurulu farklı karar verebilmiştir. İlçe Bşk’mızın aynı gerekçe ile yaptığı itiraz sonucu sandıktaki oyların sayılmasına karar verilmiş, bir saat sonra müşahidimizin aynı sandık İçin yaptığı itiraz reddedilmiştir
 
✔️ İl Seçim Kurulu, itiraz ettiğimiz 154 sandığın 27’sine ait sandık sonuç tutanakları ile SEÇSİS kayıtlarını, birleştirme tutanaklarını tek tek inceleyerek değerlendirmiş, bu sandıkların 5’inin tekrar sayılmasına karar vermiş, 51’ni toplu değerlendirerek yeniden sayma talebimizi soyut gerekçeyle reddetmiş, geriye kalan 76 sandıkla ilgili ise hiçbir inceleme ve değerlendirme yapmamıştır.
 
✔️ Bartın Bld Bşklığı seçimlerinde seçim sonucuna tesir eden ve seçmen iradesinin sandığa yansımasına engel olan yanlışlık ve hataların düzeltilmesi amacıyla tüm oyların yeniden sayılarak maddi gerçeğin ortaya çıkartılması zaruridir, aksi halde seçime gölge düşmüş olur ki bu da kamuoyu vicdanını zedeler.
 
✔️Seçmene sadece İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve Muhtarlık oy pusulası verilip, Belediye Başkanlığı oy pusulası verilmemesi ise tam kanunsuzluk halidir, bu husus somut belgeler ile ispat edilmiş ve deliller YSK’ya sunulmuştur, seçmene verilmeyen Belediye Başkanlığına ait oy pusulası sayısı, iki parti arasındaki çok az oy farkı düşünüldüğünde seçim sonucuna etki edecek bir durum olup, tek başına seçimin iptali nedenidir.
Şimdi tüm gözler YSK’nın vereceği karara çevrilmiş durumda...

Bakmadan Geçme