Açılmadan Ödül Kazandı

143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı.

BARTIN KENT TARİHİ MÜZESİ AÇILMADAN ÖDÜL KAZANDI

Tarihi Kentler Birliği tarafından 2001 yılından bu yana düzenlenmekte olan “2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda “Bartın Kent Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi” ödül kazandı.

82’si uygulama, 61’i proje dalında toplam 143 projenin başvurduğu yarışmada, 61 proje içerisinde ödül alan 8 projenin içinde Bartın yer aldı. Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü, 2 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama, 8 Süreklilik ve 42 Başarı ödülünün verildiği yarışma sonuçları bugün açıklandı. 24 Ağustos tarihinde İstanbul Şerifler Yalısı’nda gerçekleştirilen jüri toplantısında Proje Ödülü alan Bartın Belediyesi’nin yanı sıra Dulkadiroğlu, Göynük, Kepez, Lüleburgaz, Mudanya, Samsun Büyükşehir ve Süleymanpaşa Belediyeleri proje ödülü almaya hak kazandı. Sonuç duyurusunda “Bartın Belediyesi’nin Bartın Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi’ne, kent merkezindeki koruma alanlarını tamamlayan, kamusal kullanımı destekleyen proje yaklaşımı ve kent merkezinde önemli bir odak noktasında Bartın’ın kültür altyapısına kazandıracağı değerler nedeniyle proje ödülü verilmiştir” denildi.

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ülkemiz için bir kazanç olan Tarihi Kentler Birliği’nin 2014 yılından bu yana Encümen Üyeliği görevini sürdürüyorum. Prof. Dr. Metin Sözen öncülüğünde, TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, tüm yönetim ve üye belediye başkanları ile güzel bir birliktelik içinde olan Tarihi Kentler Birliği, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını geleceğe taşımak için önemli çalışmalar yapmaktadır. Bizlere bir okul olan Tarihi Kentler Birliği’nin 2001 yılından bu yana düzenlediği “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda “Bartın Kent Tarihi Müzesi” projemiz ile Proje Ödülü’nü kazanmamız bizi son derece gururlandırmıştır. Henüz yapım çalışmaları devam eden bir müzenin ödül kazanmış olması, Bartın’da yaptığımız kültürel ve tarihsel miras eserlerimize verdiğimiz değerin, yaptığımız restorasyon ve düzenleme çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha göstermiştir. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 yılları arasında Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arasında ise Bartın Belediyesi olarak kullanılan Hükümet Caddesi’ndeki tarihi binamızın Kent Tarihi Müzesi yapılması için 2 Kasım 2016 tarihinde bina restorasyonu ve kent müzesi yapımı ihalesi gerçekleştirilmişti. Bu yılın Ocak ayında ise yapım çalışmalarına başlanmıştı. Önümüzdeki aylarda açacağımız Bartın Belediyesi Bartın Kent Tarihi Müzesi Projesi’ni, Tarihi Kentler Birliği yarışmasında ödüle değer gören tüm jüri üyelerine ve bu müzenin Bartın’a kazandırılması için emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NDEN YAPILAN

TARİHİ ve KÜLTÜREL MİRASI KORUMA PROJE ve UYGULAMALARINI ÖZENDİRME YARIŞMASI, 2016 SONUÇLARI AÇIKLAMASI

TKB tarafından düzenlenmekte olan 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması sonuçları, 24.08.2017 tarihinde Şerifler Yalısında gerçekleştirilen juri toplantısıyla belirlenmiştir. 69 belediye; 82 uygulama ve 61 proje dalında toplam 143 proje ile 2016 yılında yarışmaya başvurmuştur. Yarışma jürisi değerlendirmeleri sonucunda; Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nün yanı sıra, 2 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama ve 8 Süreklilik, 42 Başarı Ödülü verilmiştir.    

Ödül alan belediyeler ve juri açıklamaları:

 METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ;  Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyonu Projeleri: Mudurnu Belediyesi; sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan canlanma yaratarak koruma çalışmalarını kent yaşamıyla bütünleştiren ilerici proje yaklaşımları, istihdam yaratan, somut olmayan kültür mirasını koruyan çok katmanlı ve akıllıca kurgulanmış proje senaryosu, kamusal mekanlar ve yaşayan çarşı dokusu ile bütünleşen, sade ve nitelikli mimari tasarımları nedeniyle 2016 yılı Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne layık görülmüştür. 

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ; Yarışma Jürisi 2016 yılında, geçmiş yıllardan farklı olarak, iki belediyeye jüri özel ödülü verme kararı vermiştir.  

1. Melikgazi Belediyesi: Kazancılar Çarşısı Üst Örtü ve Cephe Yenilenmesi/ Germir Mahallesi Tek Yapı Restorasyon Projeleri/ Tarihi Mahalle Cami ve Mescitlerinin Restorasyonları/Gülük Evi ve Fuat Gökçen Evi Restorasyonları Farklı merkezlerde, farklı ölçeklerde yoğun ve kapsamlı bir koruma programını temel bir gelişim stratejisi haline getiren, noktasal odaklarda tek yapı restorasyonlarından, kentsel ölçekte yenileme projelerine geniş bir yelpazede ilçenin tarihi kimliğini gün ışığına çıkartmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Melikgazi Belediyesi, Jüri Özel Ödülü ’ne uygun görülmüştür.

Bakmadan Geçme