4.5G hakkında bilmeniz gereken 10 şey

4.5G'ye sadece sayılı dakikalar kaldı, Peki 4.5G ile hayatlarımızda neler değişecek? İşte 10 soruda 4.5G hakkında bilmeniz gerekenler. Örneğin faturalar ne olacak?

4.5G teknolojisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Elif İletişim yetkilisi Bilal çam, "Yüksek hızda internet kullanmanın faturalara yansıması cepleri yakabilir. Dikkatli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hız o oranda da yüksek fatura olarak karşımıza çıkar. Onun için herkes kendisi karar verecek." dedi.
4.5G ile birlikte 10 kata kadar hız artışı olacağını ifade eden Bilal çam, "4.5G'nin en önemli özelliği cep telefonundan veri, doküman gibi bilgilerin gönderilmesinde hızın artmasıdır. Bir anda her yerde 4.5G çekmeyeceği için zamanla yaygınlaşacak dedi.

İnternette aşırı hız cep yakabilir

4,5G'nin mevcut mobil hızlılığın çok üstünde olacağını vurgulayan Bilal çam, "Burada hız çok yüksek olacağından dikkatli olmakta fayda var. İnterneti ne kadar yüksek hızda kullanırsak aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakârlık edecek ya da kota ile buna engel olacak" dedi.

4.5G için kullanıcılar ayrıca ücret ödeyecek mi?

4.5G'nin 1 Nisan'da başlamasıyla birlikte kullanıcıların herhangi bir ek ücret ödemesi gerekmeyecek.

4.5G için sim kart değişikliği şart mı? 

Eğer SIM kartınız oldukça eskiyse (3 ila 5 yıl) telefon operatörünüze başvurarak SIM kartınızın yenilenmesini talep edebilirsiniz. Aksi halde 3G hızından öteye internet hızınız ulaşmayacaktır.
 
-Hangi ayarları yapmam gerekiyor?
 
4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor.
iPhone modelerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın.
Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.
 
 4.5G hakkında bilmeniz gereken 10 şey
(4.5G'ye nasıl geçeceksiniz?)

 
Peki 4.5G ile hayatlarımızda neler değişecek? İşte 10 soruda 4.5G hakkında bilmeniz gerekenler.
 
Mobil internet hızı 10 kat artacak
Öncelikle şunu unutmamak gerekiyor. 4G ile 4.5G arasında fark bulunmuyor. 4.5G tabiri ülkemize has bir isimlendirme. 4.5G ile mevcut internetimiz 10-12 kat daha hızlı olacak. Örneğin 3G saniyede yaklaşık 28 Mbps’lik bir hız sunarken 4.5G’ye geçiş yaptığımızda bu hız saniyede ortalama 375 Mbps olacak. Download işlemleri, 4.5G ile artık daha kısa sürede gerçekleşecek. LTE tabanlı teknolojilerle birlikte sesli görüşmelerin kalitesi de artacak.
 
Tüm illerde hizmete girecek
4.5G hizmeti 1 Nisan’dan itibaren tüm şehirlerimizde aktif duruma gelecek fakat ilk etapta nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehir merkezlerinde oturanlar bundan faydalanabilecek. Zaman içerisinde 4.5G’yi çekmeyen bir yer kalmayacak fakat kırsal kesimlerde oturanlar maalesef biraz daha beklemek zorunda kalacaklar. Operatörlerin ihale şartnamesinde, 8 yıl içerisinde Türkiye’nin nüfusunun %95’nin bu hizmetten yararlanmasını sağlanması şartı bulunuyor. O yüzden bu süre içerisinde servisten mahrum kalan kullanıcılar mutlaka olacaktır.
 
Geçiş için müşterilerin onayı gerekiyor
2G kullanıyorken 3G’ye geçişte, yüksek veri kullanımı olacağı için müşterilerden onay şartı isteniyordu. Operatörler, 3G’den 4.5G’ye geçişte buna benzer bir durumun yaşanmayacağını düşündüğü için BİK’e (Bilgi İletişim Kurumu) otomatik geçiş talebinde bulundu fakat BTK buna henüz karar vermedi. Bu sebeple operatörler SMS ie müşterilerinden ön talep toplamaya başladı. Onay verenler, 1 Nisan’dan itibaren 4.5G’yi telefonlarının ekranlarında görmeye başlayacak. Kullanmak için de ayarlar kısmından 4.5G’yi işaretlemeniz yeterli olacak.
 
SIM kartlarınızı ücretsiz olarak değiştirin
Bu anlamda size bilgilendirme SMS’i mutlaka gelmiştir fakat biz tekrar belirtelim: SIM kartlarınız eğer 4.5G uyumlu değilse ücretsiz olarak değiştirebilirsiniz. SIM kartınızın bu teknolojiye uyumlu olup olmadığını operatörlerin web sitelerinde sunduğu hizmetler üzerinden öğrenebilirsiniz.
 
İsterseniz 3G’yi kullanmaya devam edebilirsiniz
Aklınızda yüksek fatura ödeme ya da ‘internet paketim hemen biter mi?’ gibi soru işaretleri olabilir, o yüzden 4.5G yerine 3G ya da 2G’yi kullanmaya devam edebilirsiniz. Tabii önce 4.5G’yi mutlaka bir deneyin, baktınız ki olacak gibi değil o zaman 3G’ye geçiş yaparsınız.
 
Yüksek hız, pil ömrünü azaltacak
2G’yi kullandığınız zamanları hatırlıyorsanız eğer, telefonların şarjının ortalama 2-3 gün gittiğini de hatırlarsınız. 3G’ye geçtikten sonra bu süre 1 güne kadar düşmüştü. 4.5G’de bu kadar keskin bir düşüş yaşanmayacak, zira her ikisinde de (3G ve 4.5G’de) video izleme süresi aynı olacak. Dolayısıyla şarj tüketiminde aman aman bir etki yaratmayacak. Fakat 3G’de videolar ara ara kesintiye uğruyordu, 4.5G’de ise böyle bir kesinti olmayacak. Bu da şarj ömrünün kısmen de olsa azalmasına sebep olacak. (çok koyacağını zannetmiyorum)
 
4.5G bilgisayarlara da geliyor
Akıllı telefonlar birer modeme dönüştürülebiliyor. Bu özellik sayesinde 4.5G’yi bilgisayarınızda da kullanabileceksiniz. 4G ile ADSL zamanla ortadan kalkacak, evlerdeki fiber intenretin hızı ise şimdilik değişmeyecek. 4.5G’de kotaların artmasıyla birlikte fiberde de hem hız hem de kotalar artacak. Sınırsız bir hız sunan fiber, asla önemini yitirmeyecek.
 
Banka şifrelerinizi tekrar eşleştirin
4.5G SIM kartlarını alanlar, bankacılık işlemleri esnasında sıkıntı yaşayabiliyorlar. Buna sebep olan durum, internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanımlık şifrelerin tek SIM kartla eşleşiyor olması. Birçok banka da bu durumla ilgili bilgilendirmede bulundu. Buna göre tek kullanımlık şifreleri alamayan kullanıcıların müşterisi oldukları bankayı telefonla arayarak ATM’lerde şifre işlemleri menüsünde yer alan ‘SIM kart bloke kaldırma’ adımını kullanmaları ya da direkt olarak şubeden almaları gerekiyor.
 
Konuşma esnasında 3 saniyelik bir gecikme yaşanacak
3G’yi kullanan kullanıcılar arasında telefon görüşme bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. 4.5G’de bu rakam 8 saniyeye çıkacak. Buna sebep olan durumlar ise teknolojinin kullanılmaya başlandığı ilk zamanlarda kapsama alanının geniş olmaması ve 4.5G penetrasyonunun %20 civarında olması. Örneğin 4.5G’li bir kullanıcı 3G ile bağlanan bir kullanıcıyla konuşmak istediğinde, 4.5G’ye bağlı akıllı telefon şebekesini 3G’ye düşürecek. Bu da arada 3 saniyelik bir aksamanın oluşmasına sebep olacak.
 
 

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
0533 632 41 15
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!