18 Nisan Dünya Radyo Amatörleri Günü

BAKTRAD, Dünya Radyo Amatörler Günü için açıklama yaptı

1925 yılında Paris’te Uluslararası Amatör Radyo Birliğinin (IARU) kurulduğu 18 Nisan tüm dünyada Dünya Radyo Amatörleri Günü’nün olarak kutlanmaktadır.

Bugün dünya üzerinde, 3.000.000'dan fazla lisanslı radyo amatörü aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Nüfusunun yaklaşık olarak % 9’una denk gelen 1.300.000 kişi ile Japonya dünyada en çok radyo amatörüne sahip olan ülkedir. Bunu sırası ile USA 650.000, Almanya 64.000, İngiltere 62.000, Endonezya 60.000, İspanya 47.000 takip etmektedir.
Türkiye ise yaklaşık 21.219 civarındaki radyo amatörü ile ne yazık ki bu listenin altlarında yer almaktadır. Radyo amatörlerinin hemen her türlü olumsuz koşulda haberleşme yeteneğine sahip oldukları dikkate alındığın da ülkemizdeki bu sayının yetersizliği dikkati çekmektedir.
Radyo tekniğiyle, yalnızca kişisel amaçla ve maddi bir beklenti duymaksızın amatörler tarafından yürütülen dahili haberleşme, teknik araştırma ve kendini yetiştirme uğraşı olarak tanımlayacağımız radyo amatörlüğü ya da amatör telsizcilik aynı zamanda acil-afetler durumları ve savaşlar gibi olağanüstü durumlarda haberleşmeyi sağlayan ve kolaylaştıran bir sistemdir.
Kamu kuruluşlarına tahsis edilen haberleşme sistemleri farklı bantlarda ve frekanslarda olduğu için (AFAD, 112 Acil, Polis, Jandarma, İtfaiye vb.) bu kurumların bir birleriyle haberleşme imkanları acil durumlarda büyük ölçüde kısıtlanmaktadır. Bu iletişim sorununa bütün dünyada aynı şekildedir karşılaşılmakla birlikte bu sorunun giderilmesinde ise radyo amatörlerinden yararlanılmaktadır.  
Geçmiş yıllardaki örneklere baktığımızda 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Adapazarı depreminden sonra dönemin sivil savun müdürü “Enkaz altından 200 kişiyi kurtardıysak bunun 150’si amatör telsizciler sayesinde oldu” demiştir. Bir diğer çarpıcı örnek ise 26 Aralık 2004 yılında Güneybatı Asya’da meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tusinami nedeni ile bu bölgede tüm iletişim durmuş ve yetkililer arasındaki iletişimi amatör telsizciler sağlamıştır. Amerika’da ise kasırga erken uyarı sistemleri tamamen radyo amatörü telsizciler ile entegreli olarak çalışmaktadır.
Acil ve afet durumları dışında ise radyo amatörleri bölgesel, ulusal ve uluslar arası düzeyde faaliyetlerini sürdürmekte QSO (telsiz görüşmesi) yapmakta, conteslere (telsiz yarışması) katılmakta, bunun yanında kendi imkan ve becerileri doğrultusunda telsiz cihazları (QRP) ya da telsiz antenleri yaparak kabiliyetlerini geliştirmektedirler.

Bu amaçlar doğrultusunda bölgemizin ve ilimiz en büyük amatör telsiz derneği olan Batı Karadeniz Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği 02.01.2018 tarihindeki kuruluşunun üzerinden 15 ay geçmesine rağmen 85 üye ve 3 temsilciliğe ulaşarak Türkiye’de birçok ilke de imza atmıştır. BAKTRAD Türkiye’de ilk defa kendi role sistemlerine güvenlik sertifikası alarak 50 Watt çıkış gücüne sahip bir role (145.600 Tx:88,5) sistemi kurmuştur. Yine Amasra (433.475 Tx:88,5) ve İnkum (433.450 Tx:88,5) ilçelerinde kros sistemlerini yasal olarak faaliyete geçiren ve bu sistemlere ruhsat alan ilk ve tek amatör telsiz derneği olmuştur.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından her yıl yılda iki defa ve 18 ya da 20 ilde yapılan amatör telsizcilik sınavı 28 Ekim 2018 tarihinde BAKTRAD’ın girişimleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün olurları ile ilk defa Bartın ilinde yapılmıştır.
BAKTRAD’ın en gurur duyduğu başarısı ise Türkiye’de 17 kişi ile aktif olarak amatör radyo faaliyeti gösteren en çok kadın radyo amatörü üyeye sahip olmasıdır.
Gelecek dönemlerde aramıza katılacak olan yeni radyo amatörleri ile daha da güçlenecek olan BAKTRAD ilimizi ve bölgemizi ülkemizde, ülkemizi ise dünyada tanıtmak için her türlü faaliyet ve çabayı gösterecektir.
Dünya Radyo Amatörleri Günü Kutlu olsun

BAKTRAD GENEL MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme