'Damar Yolundan Hayat Yoluna' Kampanyası Başladı

Bu yıl ikinci kez düzenlenen 'Damar Yolundan Hayat Yoluna' kan bağışı kampanyası başladı.

Bartın Turgut Işık Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Kızılayı Bartın Şubesi ve Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen “Damar yolundan hayat yoluna” kan bağışı kampanyası başladı. Kampanyanın açılışında konuşan Bartın Valisi Nusret Dirim Bartın’da bir kan merkezinin kurulabilmesi için belli bir potansiyelin olması gerektiğini ifade ederek bu konuda verilerin değerlendirildiğini söyledi.

Bartın Turgut Işık Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Türk Kızılayı Bartın Şubesi ve Karabük Kan Bağış Merkezi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen “Damar yolundan hayat yoluna” kan bağışı kampanyası başladı. Cumhuriyet meydanında gerçekleşen kampanyanın açılışına Bartın Valisi Nusret Dirim, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, daire müdürleri, vatandaşlar, öğrenciler katıldı. Açılışta kan bağışını her zaman gündemimizde tutmamız gerektiğini ifade eden Dirim, Bartın’da kan merkezinin kurulmasına dair verilerin ise değerlendirildiğini söyledi.

Dirim: “Kan bağışıyla birlikte kök hücre bağışı da kabul ediliyor”

Kan merkezinin kurulabilmesi için belli bir potansiyelin olması gerektiğini dile getiren Dirim şöyle konuştu.

“Türk Kızılayı yine görevi başında. Görüyorsunuz ki bu meydanda çok ciddi alt yapı desteğiyle kan vermek isteyen vatandaşlarımızın bağışlarını kabul etmek üzere güzel bir organizasyon yapılmış. Kan vermesinde sakınca bulunmayan bütün vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Kan vermek aslında çok sağlıklıdır. Bir bağışçı olarak şunu söyleyebilirim ki insan kan bağışladığı zaman kendini mutlu hissediyor ve o gün kendini güzel bir iş yapmış gibi hissediyor, manevi olarak da kendini rahatlamış hissediyor. Burada aynı zamanda kan bağışının yanı sıra kök hücre bağışı da kabul ediliyor. Kök hücre de ihtiyacı olan vatandaşlarımız için oldukça önemli ve kök hücresi bankamızın da güçlenmesi gerekiyor. Türk Kızılayı da bunun yine en önemli aktörlerinden birisidir.

“Verilir henüz değerlendiriliyor”

Böylesine güçlü bir ekiple burada güzel bir organizasyon hazırladıkları emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu kampanya geçen sene de yapılmıştı ve artık neredeyse bir gelenek haline geliyor. Bartın’da her yıl bahar aylarında kan bağışı kampanyasını yaparak yaklaşık bin 500 ünite kan bağışı toplanması hedefleniyor. Bir gün hepimizin kan ihtiyacı olabilir. Bugün sağlıklıyız belki ama her an ne olacağı belli olmaz ve kan ihtiyacımız olduğunda kan bağışının ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Ama kan bağışını her zaman gündemimizde tutmalıyız. Bizler de bağışçı kervanına mutlaka katılalım. Batı Karadeniz’in tüm Kızılay Şube Başkanı ve Başkan Yardımcıları da buradalar, Bartın’daki bu önemli kampanyaya destek verdikleri için onlara da ayrıca teşekkür ediyorum. Bartın’a kan merkezi kurulmasıyla ilgili olarak da verilir henüz değerlendiriliyor. Kan Merkezi’nin kurulabilmesi için belli bir potansiyel olması gerekiyor. Yakın gelecekte de bu şekilde devam edeceğiz gibi görünüyor ama potansiyelimiz arttığında Bartın’da da bir kan merkezi olacaktır.”

Çakın: “En büyük hayalimiz ilk bağışçıyı buraya getirebilmek”
 

Türk Kızılayı Bartın Şubesi Başkanı Rıza Çakın da kampanyayla ilgili şu bilgileri verdi:

“ Bizim en büyük hayalimiz kan merkezi kurmak. Kan merkezi kurmanın aşamalarından birisi de kan bağışını artırmak ve güçlendirmek. En büyük hayalimiz ilk bağışçıyı buraya getirebilmek. Geçen yıl bin 300 ünite kanın 700 küsur civarı ilk bağışçıydı. Bu yıl bin 500 ünite kanın bin ünitesinin ilk bağışçı olması için köylerde ve beldelerde arkadaşlarımızla dört aydan beri uğraşıyoruz. Kurduğumuz çağrı merkezi ile telefonla arkadaşlarımız vatandaşlarımızı davet ediyorlar. Araç gönderiyoruz araçlarla buraya getiriyoruz. İkramlarımızdan sonra tekrar evlerine geri bırakıyoruz.

Kampanya Cuma günü sona erecek

Bunun yanında kök hücre bağışını da bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İlk gün 200 küsur ünite kanın tamamında kök hücre bağışı da aldık çok büyük bir sevinçle. Bin 500 ünite kan bin 500 kök hücre hayalimiz var. Bu hayali hayal olmaktan çıkarıp gerçeğe dönüştürmek istiyoruz. Türkiye’de bunu bilinçlendirerek 18 yaş üzeri 65 yaş altı bütün herkesi destek olmaya çağırıyoruz. Cuma günü akşam saat 17.30’a kadar son kişi bağış verene kadar kampanyamız devam edecek.”

Kampanyanın ilk gününe ise vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken açılışa katılan protokol üyeleri de kan verdi.

Bakmadan Geçme