Elvada Ramazan, Hoş geldin Bayram

Onbir ayın sultanı Ramazan ayı sona erdi. Bayram namazı kaçtı

Ramazan'ı Şerif'in gidişine hüzünlenmek ile Bayramın gelişine sevinmek arasında kalanlara selam olsun. Onbir ayın sultanı Ramazan ayı sona erdi. Ramazan Bayramı namazı, birinci gün cemaatle birlikte eda edilecek. Bartın'da Bayram namazı 06:20' de kılınacak.
BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazının her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vacip olan bu tekbirler, birinci rekâtte kırâatten önce, ikinci rekâtte kırâatten sonra alınır.
Bayram namazı şöyle kılınır: “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum imama” diye kalben niyet edip “Allâhü Ekber” diyerek, imam ile beraber iftitâh tekbiri alınır. Sonra eller bağlanır ve Sübhâneke'den sonra imam sesli, cemaat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbiri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbir alınınca eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha ve zammı sûre (bir sûre veya en az üç âyet) okur, cemaat dinler. Rükû ve secdeden sonra ikinci rekâte kalkılır. İkinci rekâtte imam, önce Fâtiha sonra zammı sûre (bir sûre veya en az üç âyet) okur. Sonra birinci rekâtin başında alınan tekbirler, bu defa kırâatin sonunda üç defa alınır ve eller hep yanlara salınır, dördüncü tekbir ile rükûya gidilir ve namaz tamamlanır. Cuma namazında, namazdan evvel hutbe okunduğu gibi bayram namazlarında da namazı müteâkip hutbe okunur. Hutbeye tekbir ile başlanır, cemaat de bu tekbirlere hafifçe iştirak eder.
BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ
Bayram gecelerinde mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbîh Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.) (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Bakmadan Geçme